stay_current_portrait 032 957 802 (от 09.00 до 17.00 ч.) email office@maystora.bg Вход

ЗИДАНЕЗидарството е една от основните професии, градивен елемент, който е основата на много други професии.

Тъй като тази част от строителството е толкова важна, е от решаващо значение да намерите подходящ зидар. Говорихме с някои от опитни зидари, за да разберем ключовите моменти които трябва да знаете, за да направите правилния избор:

  1. Поискайте акредитации
  2. Уверете се, че сте доволни с избрания от вас зидар
  3. Задавайте въпроси за начина по който ще се отнесе към работата Ви
  4. Съберете няколко оферти по Вашия проект
  5. Уговорете план за плащане
  6. Проверете познаването на строителните разпоредби

Нека погледнем всеки един от тях в малко по-голяма дълбочина.Поискайте препоръки

Сама по себе си, зидарията е специализирана търговия. Много търговци насочват вниманието си изцяло към изграждането и поддържането на тухлени стени и други структури.

Когато търсите зидар за Вашия проект е разумно да говорите с хора, които са преминали вече по този път.

Избирайки специалист чрез портфолиото му, можете да помолите за посещение предишни обекти. Ако няма притеснения, ще бъде доволен да Ви свърже с предишните си клиенти.

Освен да проверявате акретидациите, можете да се информирате и по друг начин. В Майстора-бг можете да четете честни отзиви за задачите, които са изпълнили от собствениците на жилища, както и да видите снимки на изпълняваните обекти, които са поели. Не се страхувайте да задавате и въпроси. Много от майсторите ще имат дипломи, а други са се научили на занаята, чиракувайки като част от екипа на по-опитен зидар.Уверете се, че сте доволни с избрания от вас зидар

Освен да знаете дали имат опит, трябва просто да прецените колко удобно се чувствате в работата си с този специалист. Можете да прецените още при първия контакт с него, в зависимост от това дали е любезен по телефона, спазва ли часа, уговорен за среща, интересува ли се в подробности по проекта, и т.н.

В зависимост от мащаба на работата, зидарството може да отнеме известно време. Възможността да се поддържа добра комуникация по време на проекта е от съществено значение. Не е нужно да станете приятели, но трябва да сте в състояние бъдете в добри отношения и да се чувствате спокойни когато говорите за всякакви проблеми, които могат да възникнат.Задавайте въпроси за начина по който ще се отнесе към проекта Ви

С малко познания, можете да си спестите доста неприятности, когато става въпрос за строителни проекти, за да можете да задавате въпроси на поканения специалист, което пък може да Ви помогне да прецените как ще се отнесе към работата. Никой не иска майстор, който да отсече ъгъл или съкращава технологичното време.Съберете няколко оферти по Вашия проект

За разлика от малките обекти, като изграждането на ниска градинска стена, които няма да изискват сложни оферти, при големите обекти, е препоръчително да се срещнете и да получите оферти от поне трима търговци. Подробностите и обхватът на предложенията могат да Ви позкажат много за възможностите на претендентите. Важно е да се уверите, че всички цени са подобни и включват по единакъв начин материали и труд, както и всички подизпълнители, които търговецът смята да наеме, както и уточнението за начисляването на ДДС. Уточнения от типа дали търговецът ще премахне и изхвърли всички предишни материали, като например стара стена, която се разрушава и дали това е включено в цената са изключително важни за сравнение на няколко идентични запитвания. Единствения начин да бъдете сигурни, че можете да направите сравнение на няколко оферти е да се уверите, че имате съотносими позиции и еднакви критерии.

Извадката от най-малко три оферти може да ви помогне да забележите всички, аномалии като неразумно ниски цени и ако случаят е такъв, това може да е знак за зидар, който иска да спечели работата, но ще надбави към оферираната стойност суми във вид на допълнителни разходи по време на строителството.

При големи проекти много зидари могат да сключат договори с подизпълнители, да наемат скеле, а други просто ще използват стълба. Говорете с търговеца, който Ви интересува, за да прецените доколко са необходими подобни разходи и как това се отразява на цената и дали може да си наемете скеле на по-ниска цена, отколкото предлага търговецът.

Важно е да знаете, че съществуват различни регламенти за работа на височина, които всеки търговец трябва да спазва!Създайте план за плащане

След като направете подбор на база получените оферти, важно е да уточните и план за плащане, който Ви е удобен. Писменият договор е най-добрият начин да сте сигурни, че няма да има недоразумения.

Изискването на частично авансово плащане е често срещано условие. Важно е да имате предвид, че големите компании могат да си позволят разходи за собствена сметка по време на строителството и няма да искат финансиране от Ваша стара, но при по-малките търговци, най-вероятно, случаят няма да е такъв. При такива условия, междинните плащания ще бъдат заложени в уговорките.

Стандартно, окончателното плащане ще бъде отложено до приключване на изграждането. Много търговци предпочитат плащане в брой, но биха се задоволили и с банкови преводи, особено за по-големи суми.Проверете познаването на строителните разпоредби

В зависимост от вида работа, която сте поискали от зидаря, може да се наложи да помислите за разрешение за строеж и строителни разпоредби. При повечето работи по поддръжката на конструкции, то няма да бъде необходимо. При други дейности, включващи зидария, като възстановяване на вътрешни стени или изграждане на разширение или пристройка, могат да изискват такова. Консултирайте с изпьлнителя, от който се интересувате, дали Вашият проект ще бъде предмет на строително разрешение. Опитните строители ще бъдат запознати с всички най-нови изисквания и как те се прилагат към Вашия проект.

Пазете се от всеки търговец, който е небрежен по отношение необходимостта от разрешение за строеж - нарушаването на правилата може да доведе до скъпо струващи глоби!Отговорност след изграждане

При всеки строителен проект има вероятност да възникнат усложнения и проблеми. Често те не могат да се проявят, докато работата не бъде завършена. В този смисъл е разумно да се наеме търговец, който ще е готов да се върне на обекта за да проследи работата си и да поправи всичко, което може да се е случило след приключването на работата.

Някои строители само ще споменат този момент в първоначалните си разговори със собствениците на жилища, а други ще предложат неформално споразумение. Ако търговецът желае да Ви свърже с предишни клиенти, за да видите работата им, това е добър знак, че са поддържали добри отношения и се гордеят с работата си.