stay_current_portrait 032 957 802 (от 09.00 до 17.00 ч.) email office@maystora.bg Вход

ВЪГЛЕРОДЕН ОКСИД - НЕВИДИМА ОПАСНОСТ

Публикувано на: 05.12.2018


Около 50 души умират в България всяка година от отравянето на въглероден окис, докато много други са сериозно болни от тази опасност, която може да се избегне. Въглеродният окисд е безцветен и без мирис и поради това е трудно да се открие.Какво е отравяне с въглероден окис?

Въглероден оксид може да се създаде и събере в дома ви поради дефектни уреди или лоша вентилация. Тази форма на отравяне може да бъде причинена от изгаряне на газ, нефт или твърди горива, но най-често се свързва с дефектни или лошо поддържани газови котли.

Когато е налице въглероден оксид, тялото ви ще поеме това и в крайна сметка ще изгуби кислород. Това може да причини гадене, увреждане на мозъка или, в крайни случаи, смърт.Превенцията е по-добра от лечението

Ако можете, проверявайте уредите си ежегодно. Пристигането на студено време трябва да ви предупреди да резервирате инженер,, за да дадете на котела си живот. Винаги е по-добре да бъдеш обезопасен, отколкото да съжаляваш, а простата проверка на уреди и димоотводи е полезна инвестиция.

Много хора виждат проверките за безопасност на газ като нещо, което е за ученици или за тези, които живеят в наетите жилища, но дефектните уреди и отравянията с въглероден окис не дискриминират по начина по който плащате за мястото където живеете.

Купете поне една аларма или индикатор за въглероден окис за вашия дом. Те обикновено струват по-малко от 20лв. Някои хора смятат, че техният детектор за дим също ще открие въглероден оксид, но това не е така за повечето димни аларми.Открийте знаците

Ако вашият котел, огън или някакъв друг уред изгарят гориво с жълт или оранжев пламък, а не свеж син / лилав, тогава трябва незабавно да се обадите на квалифициран инженер. Редовно излизащите пилотни светлини, тъмните следи около уредите и повишената кондензация също са предупредителни знаци.

Симптомите на отравяне с въглероден окис включват умора, гадене, главоболие, суха кашлица или възпалено гърло. Ако смятате, че забелязвате признаци на въглероден оксид, отворете вратите и прозорците и излезте от стаята, за да получите чист въздух.

Изключете всякакви подозрителни уреди, докато не бъдат проверени. Обадете се на лекар, ако вие или други се чувствате зле, или позвънете на 112 ако смятате, че това е спешен случай.