stay_current_portrait 032 957 802 (от 09.00 до 17.00 ч.) email office@maystora.bg Вход

РЕКОНСТРУКЦИЯКогато имате нужда от допълнително пространство за живеене или просто сте решили да промените ползването на някое от помещенията които имате, това може да промени облика или цената на имота Ви. Важно е да намерите подходящия специалист по преобразуване, който да извърши качествено и в срок проекта.

Ето ключовите моменти, които трябва да знаете, за да направите правилния избор:

  1. Разберете дали са извършили подобни проекти
  2. Уверете се, че се чувствате комфортно с тях
  3. Проверете опитът им и потърсете препоръки
  4. Вземете оферти и се уверете, че всичко е включено
  5. Договорете план за плащане
  6. Уверете се, че са наясно със строителните разпоредби и правила
  7. Уверете се, че търговецът ще гарантира за свършената работа

Ето всеки един от тези съвети, разгледани по-подробно:Разберете дали са извършили подобни проекти

Реализирането на промяна на ползването на едно помещение не е лесна работа. Всеки един проект, ще Ви срещне с различни трудности. Затова е важно да наемете майстор, който вече е изпълнявал подобни поръчки.

Има различни начини да разберете дали уменията му отговарят на Вашите нужди. Освен да четете отзиви от предишни клиенти в Майстора-бг, можете да поискате да видите предишни примери за тяхната работа. Те могат или да Ви покажат снимки на изпълнени обекти, или още по-добре, да организирате, чрез строителя, посещение на изпълнен обект.Уверете се, че се чувствате комфортно с тях

Освен да се уверите в техния професионализъм е важно да се чувствате удобно и спокойни при работата си с тях. Това можете да прецените още при първия си контакт: дали са любезни, идват ли на време при уговорени срещи, интересуват ли се от спецификата на Вашия проект.

Проектите за преобразуване могат да бъдат скъпи и бавни за изпълнение и е от съществено значение да се поддържа добра комуникация през цялото време на изграждането. Трябва да сте в състояние да имате добра професионална връзка и да се чувствате добре, ако говорите за опасения, които могат да възникнат.Проверете опитът им и потърсете препоръки

Освен да четете отзиви и да гледате снимки на обекти, бихте могли да попитате за допълнителните им квалификации. Можете да разберете дали търговецът е член на някакви търговски асоциации или схеми за акредитация. Подобно членство е добър показател, че търговецът е компетентен и отговаря на определени стандарти, но има много опитни търговци, които не принадлежат към тези органи -това не е задължително условие. Използвайте собствената си преценка, за да оцените опита на търговеца.Вземете оферти и се уверете, че всичко е включено

Желателно е да се срещнете и да получите оферти от най-малко трима търговци. Подробностите и обхватът на техните предложения могат да Ви разкажат много за предстоящия процес. Важно е да се уверите, че всички котировки включват материали и труд, както и всички подизпълнители, които търговецът може да наеме, както и ДДС. Единственият начин за точно сравняване на офертите е да сравнявате съотносими позиции. Уверете се, че те обхващат и целия процес на работата - ако искате подмяна на первази и врати, трябва да бъде конкретно записано в офертата. И двете страни се нуждаят от точна представа за това как трябва да изглежда завършената работа.

Сравнението на най-малко три оферти може да Ви помогне да забележите всички, подозрително ниски цени и, ако случаят е такъв, това може да е знак за търговец, който иска да спечели работата, но ще добави към предложената стойност, като допълнителни разходи по време на строителството, или възнамерява да използва евтини материали!Договорете план за плащане

След като приемете цена чрез точна, писмена оферта, уверете се, че разполагате с план за плащане, който Ви е удобен.

Един уважаван търговец няма да очаква да предплатите авансово цялата стойност на проекта. Въпреки това, в зависимост от размера на работата, малък аванс не е изключен Докато много строители купуват материали от сметката на търговските доставчици и няма да искат пари за да покрият подобни разходи, при една малка фирма, която работи на голяма сграда с високи разходи, такъв може да бъде включен в плана.

Някои строители могат да изчакат плащането до завършването, но най-често срещаният начин на плащане, е разсрочено плащане, което Ви позволява да плащате определени проценти от общата сметка след приключване на различните етапи от работата.

Други търговци може да предпочетат да получават месечни или седмични плащания, особено при по-дълъг период от време, за да покрият разходите си за материали и да се разплащат с подизпълнители и служители.

Някои строители също ще приемат задържане на част от сумата като гаранция за добре свършена рабат (обикновено между около 2% и 5% от общата стойност на сградата), която Вие като собственик на жилище бихте могли да задържите до окончателното издаване и оглед на проекта.

Майстора-бг препоръчва търговците и собствениците да изготвят иподпишат договор, в който да се уточнява как ще бъдат правени плащанията, за да бъде гарантирано, че и двете страни ще са доволни от процеса.Уверете се, че са наясно със строителните разпоредби и правила

По-голямата част от проектите няма да изискват разрешение за строеж. Изключения обикновено са, ако се включва промяна на външната структура на сградата или ако Вашият дом е включен в защитена зона. Винаги е добре да проверите предварително, дали Вашият проект изисква разрешение или съгласуване с местаната власт..

Уверете се, че избраният от Вас търговец е запознат с правилата за планиране Във вашия район. Опитните строители ще бъдат на ясно с всички най-нови изисквания и как те се отнасят за Вашия проект. Пазете се от всеки търговец, който е нехаен относно необходимостта от разрешение - нарушаването на правилата може да доведе до скъпо струващи глоби.Уверете се, че търговецът ще гарантира за свършената работа

Винаги проверявайте дали наетият от Вас търговец предоставя гаранция за извършената работа и дали би приел последваща работа по този проект. Някои строители ще го поставят като въпрос още на ниво оферта и договор.